September = Klimopblitz

Bij de klimopblitz ligt de focus op het zoeken naar Aziatische hoornaars op planten die bloeien in het najaar. Zoals klimop (Hedera helix) en sneeuwbes (Symphoricarpos).

Klimop: Een Europese groene koning

De klimop is een wijdverspreide klimplant die van nature voorkomt in Europa. Deze plant staat bekend om zijn glanzende bladeren en zijn vermogen om snel muren en bomen te bekleden. Klimop biedt niet alleen esthetische voordelen, maar speelt ook een cruciale rol in het ecosysteem.

Een van de meest interessante kenmerken van klimop is de nectarproductie in de late herfst. Dit is een tijd wanneer veel andere nectarbronnen schaars worden. Als gevolg daarvan kan klimop een belangrijke voedselbron zijn voor talloze insectensoorten, waaronder bijen, hommels en vlinders. Deze late nectarvoorziening kan helpen om de overleving van insecten te ondersteunen naarmate de temperaturen dalen.

De onverwachte samenkomst

Feit is dat klimopplanten aantrekkelijk lijken te zijn voor de Aziatische Hoornaar. Deze hoornaars worden vaak waargenomen bij klimopbloemen. Ze blijken daar bijen te jagen op alle soorten insecten, terwijl ze zich tegoed doen aan de nectar die door de klimop wordt geproduceerd.

Dit is opmerkelijk omdat de klimopblitz historisch gezien een cruciale nectarbron is voor inheemse bijen en andere insecten. Deze ontwikkeling kan de concurrentie vergroten tussen inheemse bestuivende insecten en de invasieve hoornaar, wat kan leiden tot verdere druk op kwetsbare populaties. Dit heeft een impact op bestuivende insecten en de ecologische balans.

Conclusie

Dat de Aziatische hoornaar wordt aangetrokken tot klimop benadrukt ook het belang van voortdurende monitoring en onderzoek naar invasieve soorten en hun impact op inheemse ecosystemen.

De interactie tussen klimop en de Aziatische hoornaar benadrukt dit fenomeen de fragiele balans in de natuur en de noodzaak om zowel inheemse planten als dieren te beschermen. Het behoud van biodiversiteit is van vitaal belang voor het welzijn van onze planeet.

Wat kan je doen?

Plaats een wiekpot in de klimop, vang en merk een aantal Aziatische hoornaars en doe de eerste observaties.

 

Het vinden van het nest van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) na een waarneming bij klimop kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om het nest te lokaliseren en te verwijderen om verdere verspreiding van deze invasieve soort te voorkomen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het nest te vinden:

Registreer je waarneming

Zorg ervoor dat je nauwkeurig de locatie en het tijdstip van de waarneming noteert.
Dit zal je helpen om later gerichter te zoeken.

 

Volg de hoornaar

Observeer de hoornaar tijdens het drinken op de lokpot. Porbeer om de hoornaar te volgen terwijl hij terugkeert naar zijn nest. Houd een veilige afstand en gebruik een verrekijker om te proberen de exacte locatie van het nest te achterhalen.

Meet de vliegtijden

Meet de vliegtijd een aantal keren tot die ongeveer constant is.
Per minuut dat de hoornaar erover doet om naar het nest te vliegen, de vloeistof af te geven en terug naar de wiekpot te komen, tel je 100 meter. Als een hoornaar er bvb 6:30 min over doet, zit het nest op ongeveer 650 meter.

De 100 meter = 1 minuut is een richtlijn, in de praktijk merken we dat het nest dikwijls nog wat verder zit. Eenmaal je een duidelijke richting en tijd hebt, kan je wiekpotten verplaatsen. Zo kom je steeds dichter bij het nest.

logo Vespabusters VZW

Blijf op de hoogte over de Aziatische hoornaar en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Mis nooit een nieuwtje en schrijf je in

Bedankt voor je interesse! Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!