De aanwezigheid van de Aziatische hoornaar monitoren

Het is belangrijk om de aanwezigheid van Aziatische hoornaars in je buurt te monitoren om zo onze bestuivers te beschermen tegen deze invasieve exoot.

Tips om de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar op te volgen

Het opvolgen van de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar bij je thuis is belangrijk om vroegtijdige detectie mogelijk te maken, zodat er snel ingegrepen kan worden dmv de neutralisatie van het nest. Hier zijn enkele tips om de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar te monitoren:

U

Herken de Aziatische hoornaar

Leer hoe je de Aziatische hoornaar kunt herkennen

q

Wees alert op nestactiviteit

Let op voor tekenen van nestactiviteit, zoals Aziatische hoornaars die in en uit een bepaalde locatie vliegen. bv. een boom, struik, spouwmuur, dakkapel, dakrand, tuinhuis, koterij, haag, onder een zeil, …

Maak een foto

Maak foto’s of video-opnamen van de Aziatische hoornaars en hun nesten als dat veilig mogelijk is. Deze beelden kunnen later nuttig zijn voor identificatie.

Meld waarnemingen

Als je vermoedt dat je Aziatische hoornaars hebt gezien, meld dit dan onmiddellijk op www.vespawatch.be Zowel en nest al individu kunnen via deze website gemeld worden.

Observeer wilgen (met bladluis)

De zoetstof van bladluizen trekt alle soorten insecten aan, ook de Aziatische hoornaar

Plaats een lokpot in de tuin

Als de Aziatische hoornaar aanwezig is in de buurt, ga je deze met een lokpot sneller waarnemen. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan de Aziatische hoornaar tot 2km ver vliegen.

Op de composthoop

De Aziatische hoornaar wordt aangetrokken door resten van vlees, vis (eiwitten) en rot fruit (suikers).

Observeer klimop of sneeuwbes

In september staan sneeuwbes en klimop in bloei. Heel vaak worden de Aziatische hoornaars deze periode van het jaar waargenomena an deze planten

logo Vespabusters VZW

Blijf op de hoogte over de Aziatische hoornaar en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Mis nooit een nieuwtje en schrijf je in

Bedankt voor je interesse! Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!