Blog

Al onze laatste nieuwtjes

Strategisch Plan Bijenteelt 2023

Strategisch Plan Bijenteelt 2023

Op 30 augustus dienden we het project “Het ondersteunen en bevorderen van plaatselijke opsporingen en het beschermen van bijenstanden” in bij het Strategisch Plan Bijenteelt. Dit project werd ondersteund door een aantal imkerverenigingen en Honeybee Valley.

Reproductiefase

Reproductiefase

In de reproductiefase van de Aziatische hoornaar, die zich meestal in de late zomer-herfst voordoet, leggen koninginnen eieren die uitgroeien tot nieuwe koninginnen en mannetjes, wat een cruciaal onderdeel is van hun levenscyclus.

Foraging paralysis uitgelegd

Foraging paralysis uitgelegd

In september-oktober groeien de nesten van de Aziatische hoornaar verder door, waardoor ze in aantal fors toenemen. Deze periode worden er meer hoornaars waargenomen aan de bijenkasten.
Foraging paralysis bij bijen kan optreden als gevolg van de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar.

Slijpe: het vervolg

Slijpe: het vervolg

De rust kan terugkeren in Slijpe. Het nest van de Aziatische hoornaar werd verdelgd en het nest werd uit de boom gehaald door het klimteam van Vespabusters!

Open brief aan Jean-Marie Dedecker

Open brief aan Jean-Marie Dedecker

Op 23 september lazen we een artikel op de website van Focus TV waar men melding maakt dat een bewoner een secundair nest van de Aziatische hoornaar niet wil laten weghalen. Uit de reactie van burgemeester Jean-Marie Dedecker begrijpen we dat hij niet helemaal op de hoogte is van de impact van de Aziatische hoornaar op onze bestuivers, de biodiversiteit en de civiele veiligheid. Graag nodigen wij hem uit om op 29 oktober onze opleiding “Wordt professionele verdelger van de Aziatische hoornaar” te volgen, zo komt hij op 1 dag tijd alles te weten over Aziatische hoornaar.

De Aziatische hoornaar aan de bijenkast

De Aziatische hoornaar aan de bijenkast

De Aziatische hoornaar staat bekend om zijn indrukwekkende jaagtalenten, vooral wanneer het aan de bijenkasten jaagt. Deze gevleugelde jager, hoewel vaak gevreesd, is fascinerend om te observeren en te bewonderen.

Klimopblitz

Klimopblitz

September = KlimopblitzBij de klimopblitz ligt de focus op het zoeken naar Aziatische hoornaars op planten die bloeien in het najaar. Zoals klimop (Hedera helix) en sneeuwbes (Symphoricarpos).Klimop: Een Europese groene koningDe klimop is een wijdverspreide klimplant...

logo Vespabusters VZW

Blijf op de hoogte over de Aziatische hoornaar en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Mis nooit een nieuwtje en schrijf je in

Bedankt voor je interesse! Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!